Eland

  • (Taurotragus oryx)

Height: M 170 cm; F 145 cm

Weight: M 800 kg; F 480 kg

Active: Mainly diurnal

Habitat: Varied from open plains to mountains to semi desert

Food: Mainly leaves, fruit, also grass in summer

Eland

The largest living antelope along with the giant eland. Older bulls develop a large pendulous dewlap on the throat and a distinctive mat of fairly long, coarse dark hair on the forehead. A short dark mane runs down the back of the neck of both sexes.

Both carry shallowly spiraled horns, with those of the bull more robust and distinctly ridged along their length. Overall body colour is usually fawn or tawny, with forequarters in particular turning blue grey with age. Like the giant eland some white vertical striping may be present but not as pronounced.

They normally form herds of from 25 to 60 animals but on occasion congregations of 1000 or more individuals occur, particularly during the onset and through the course of rains. Their highly nomadic in most parts of their range but some populations appears to be more sedentary.

Home ranges are generally large, covering 1500 km square for mixed herds in one East African study but only 25 to 100 km square for the adults bulls.

The eland is a shy animal, and will escape in a hurry whenever it feels threatened.

Hidden Gems of African Wildlife

Discover Africa with us

You’re just one step away from your dream safari. Explore expertly crafted tour ideas and let our Africa specialists guide you toward an unforgettable journey - where breathtaking landscapes, iconic wildlife, and once-in-a-lifetime experiences await.

How it works

  • Describe your dream trip
  • A travel consultant will help curate your experience
  • Confirm & start packing
USA Office, Jake McCormick

Let's plan your dream
African trip!

Enquire now and a Shadows of Africa Safari Expert will be in touch within 24 hours!
© 2010 - 2026 Shadows Of Africa Ltd. All Rights Reserved.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors